O biřmování teologicky a prakticky

čtvrtek 16. května 2013 v 19.30 hod., barokní refektář (vstup Jilská 7a)

Biřmování je svátost křesťanské dospělosti, a proto ji přijímají mladí dospívající křesťané… Takto ji alespoň vnímá většina katolických věřících i pastýřů církve. Málokdo se pozastaví nad tím, že se svátost biřmování uděluje obvykle dlouho po prvním přijetí eucharistie, které by naopak mělo být vrcholem křesťanské iniciace. Má tato zaběhnutá praxe oporu v tradici církve? Lze ji považovat za správnou?

Je jistě pravdou, že tradiční pořadí svátostí křesťanské iniciace – křest, biřmování, eucharistie – bylo zachováváno po dlouhá staletí. Ke změně pořadí, které dnes většině laiků i pastýřů přijde zcela normální, ale také vedly dobré důvody. Církevní praxe se přece v řadě oblastí vyvíjí a přizpůsobuje. Možná nastal čas přizpůsobit udělování svátostí křesťanské iniciace novým podmínkám naší doby. S autorem knihy Pečeť daru Ducha svatého (nakl. Krystal OP, 2012) Benediktem Mohelníkem OP budou o svátosti biřmování debatovat teolog a autor duchovní literatury Mons. Aleš Opatrný, teolog Jan Houkal a odborník na patrologii David Vopřada. Večerem bude provázet redaktorka nakladatelství Krystal OP Eva Fuchsová.

Debatní večer bude jistě přínosný pro všechny, kdo se na přijetí svátosti biřmování připravují, pro ty, kdo k jejímu přijetí připravují jiné, a stejně tak pro ty, kdo tuto svátost přijali před lety či teprve nedávno.

vstup volný

© 2021 David Vopřada. Všechna práva vyhrazena.